IMPREUNA DAM VALOARE MEDIERII!

ASOCIAIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR TRANSILVANIA – SIBIU

Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu reprezinta un program curajos, prin intermediul caruia, 4 mediatori “indragostiti” de mediere din Sibiu, si-au luat angajamentul ca vor reusi sa ajute sibienii sa-si resolve conflictele altfel decat in sala de judecata.

Principalul scop al asociatiei noastre consta in asigurarea organizarii si exercitarii unitare in judetul Sibiu a profesiei de mediator.

Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu, face parte din Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (UCMR), se implica activ in proiectele UCMR,  sprijina si incurajeaza proiectul UCMR de Lege privind medierea si organizarea profesiei de mediator intrucat acesta ofera o alternativa clara, fiind un proiect concret in haosul si degringolada actuala.

Totodata, Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu, isi propune sa militeze pentru un cadru organizatoric pentru mediatori, astfel incat acestia sa dispuna de conditii adecvate, de material informative si de know-how pentru practicarea acestei profesii.

Pentru indeplinirea acestui obiectiv, Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu a oferit membrilor sai, timp de aproape 2 ani de zile, spatiu mobilat si utilat cu toate cele necesare, pentru desfasurarea activitatii de mediere.

Am pornit la drum in 2011 avand cunostinte minime despre mediere, dar speranta si vointa cat pentru zece oameni. Am infiintat la Sibiu prima structura menita sa uneasca si sa reprezinte interesele mediatorilor sibieni, pe plan local initial, deoarece mereu am considerat ca impreuna, ca entitate unita,  putem fi credibili si putem demonstra buna intentie, buna organizare, competenta si randament.

La noua ani de la aparitia legii medierii in Romania, dupa ce s-au spus prea multe povești cu ceea ce este medierea și mediatorii, este momentul sa ne mobilizam si sa ne luam “medierea” inapoi, deoarece in viziunea mea, medierea  ne-a fost furata.

In acest moment  este nevoie de un audit al medierii,  de o analiza realista, clara si riguroasa a situatiei  medierii si mediatorilor, de o stabilire a traiectoriei pe care vrem sa o dam medierii, toate acestea doar acceptand situatia in care este acum medierea, acceptand caracterul mercantil in care mediatorii au tradat/ vandut medierea. Este momentul sa  schimbam soarta nefericita a medierii de astazi, este momentul sa ne implicam si sa contribuim activ la ceea ce va insemna viitorul nostru ca profesionisti.

S-a dovedit ca sistemul actual de organizare a profesiei  se misca foarte greu; nu exista o politica clara, nu exista o viziune comuna, mediatorii  actioneaza haotic si instinctual, justificandu-si actiunile tocmai prin lipsa unui cadru comun si bine pus la punct, lipsa experientei profesionale si lipsa normelor de desfasurare a activitatii ducand la erori grave, tare pe care apoi le suportam toti cei ce avem titulatura de mediatori.

Pentru  supravietuirea pe o piata libera, in care totusi mediatorii nu sunt parteneri egali ai sistemului judiciar, este timpul ca imaginea mediatorilor sa devina clara, mesajul nostru sa fie clar si raspicat, astfel incat acestia sa fie acceptati ca profesie cu identitate proprie.

Cred ca in 2015, este necesar ca profesia sa-si schimbe din temelie organizarea, deoarece acum avem experienta necesara, ne-am identificat obstacolele, punctele slabe dar mai ales punctele puternice, suntem capabili acum sa ne stabilim oportunitatile; avem puterea, efectivul si inca dorinta sa facem aceasta profesie corect, cu demnitate, cu pasiune si cu responsabilitate.

Avem nevoie de o  structura bazata pe vointa larga a profesionistilor din bransa, avem voci care trebuie auzite si ascultate, avem nevoie de organisme  in teritoriu capabile sa decida si sa mandateze la nivelul intregii tari persoane dispuse sa gestioneze profesia pentru ca in tara suntem si noi, mii de mediatori a caror voce este ignorata deoarece jocurile si interesele se fac doar la Bucuresti. Avem nevoie de structuri autorizate care sa ne sprijine si pe noi, cei din provincie.

Este momentul ca mediatorii sa devina parteneri ai societatii civile,  intrucat privita din perspectiva sociala, medierea este un liant responsabil cu restabilirea relatiilor intre persoane, fiind procedura cea mai apropiata de principiul ‘’win – win situation”. Daca din perspectiva abordarii conflictului, instanta de judecata stabileste parghiile de stingere a acestuia, astfel ca partile trebuie sa se conformeze si sa accepte o solutie impusa, in procedura medierii, acestea din urma ajung la o solutie comun acceptata in care prin negociere directa interesele si nevoile partilor se intalnesc, gasindu-si echilibrul.

Pentru a putea realiza acest deziderat avem nevoie de sprijinul societatii civile, avem nevoie de intelegeri si colaborari  cu oamenii de afaceri, de parteneriate strategice cu institutiile statului interesate , prin integrarea mediatorilor, fiindu-ne recunoscute meritele, capacitatile, si mai ales beneficiind de un statut propriu care sa ne apere interesele si sa ne promoveze.

Este momentul in care visele nostre pot deveni realitate. Este momentul sa redam medierea mediatorilor, sa ne autogospodarim profesia, sa ne redam increderea luata, sa redevenim vizibili. In 2015 modificările legale sa nu fie doar de nuanta, sa se intmple si in fapt.

Avem nevoie de posibilitati efective de soluționare a conflictelor prin mediere, avem nevoie de  un acord de mediere cu titlu executoriu care sa dea greutate medierii dar care sa il si responsabilizeze pe mediator, avem toate premisele si know-how-ul sa resuscitam medierea.

La Sibiu, pentru indeplinirea scopului declarat al asociatiei, respectiv promovarea medierii si a profesiei de mediator, am organizat numeroase evenimente cu impact social si nu numai.

Suntem o structura mica, ce se autofinanteaza prin cotizatiile membrilor nostri, dar avem dorinta si intentia clara de a misca mecanismele profesiei, pentru ca in final medierea sa fie metoda alternativa de rezolvare a conflictelor cel mai des utilizata.

Anul 2015 va aduce noi proiecte pentru membrii nostri, Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu va continua sa se implice activ in viata sociala, si va implementa in Sibiu, proiecte ca:

  1. „Metode si tehnici de solutionare a conflictelor in mediul scolar”, proiect initiat de  T.A.R.S.  Social Training and Antreprenorial Research Society, asociatie afiliata Uniunii Centrelor de Mediere din Romania.  Proiectul, derulat de Colegiul Economic C. Kiritescu in parteneriat cu scoli din toate sectoarele municipiului Bucuresti, este dezvoltat cu sprijinul Inspectoratului Scolar al mun. Bucuresti si al Centrului de Proiecte si Programe Educationale si Sportive pentru Copii si Tineret al Primariei municipiului Bucuresti. Scopul proiectului este furnizarea de informatii privind posibilitatile de solutionare a conflictelor in mediul scolar prin consiliere, consultanta si mediere. Reprezentantii asociatiei mediatorilor S.T.A.R.S. vor contribui prin livrarea de cunostinte si abilitati in materia medierii si prin crearea, la nivelul elevilor, personalului didactic si parintilor, a unor forme operative de relationare. In acest sens, se vor organiza pe toata durata proiectului, conferinte, sesiuni informative, ateliere de lucru comune si dezbateri sub forma unor mese rotunde pentru elevi, cadre didactice si parinti.

 

  1. “Cum sa fii si tu un bun mediator?” S.T.A.R.S. Social Training and Antreprenorial Research Society, asociatie afiliata Uniunii Centrelor de Mediere din Romania, anunta extinderea derularii proiectului „Cum poti fi si tu un bun mediator” prin parteneriatul cu Asociatia Centrul de Mediere Salaj. Zalaul este al doilea oras in care, pe parcursul intregului an scolar in curs, se deruleaza proiectul mentionat, dezvoltat de asociatia S.T.A.R.S. Bucuresti incepand din aprilie 2014. In cadrul acestui proiect, mediatorii bucuresteni si, de acum, si cei salajeni, si-au propus sa ii ajute pe copii, parinti si cadrele didactice sa descopere latura constructiva a situatiilor conflictuale si sa le dezvolte abilitatile pentru gasirea solutiilor pasnice. Pornind de la premisa ca disputele verbale si fizice din mediul scolar fac dificila integrarea copiilor si adolescentilor si pot deveni o bariera in formarea lor sustenabila ca adulti, mediatorii prezinta notiuni de mediere in institutiile de invatamant, in cadrul unor sesiuni de instruire, ateliere de lucru interactive, teste, concursuri etc. Astfel, persoanele implicate in mediul scolar vor afla detalii despre modul in care tehnicile de mediere pot contribui la crearea unor modele adecvate de comportament pozitiv si tolerant, chiar si dincolo de limita scolii. In acest fel, mediatorii isi propun sa contribuie la prevenirea aparitiei si escaladarii unor conflicte mai grave, dar si la facilitarea integrarii in comunitate a elevilor.

De asemenea in perioada 2011 – 2014, Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania a organizat o serie de evenimente in Sibiu, evenimente ce au avut ca scop informarea cetatenilor cu privire la activitatea de mediere, la identitatea mediatorilor sibieni, dar cel mai importat, activitati de informare cu privire la avantajele medierii.

Amintesc in cele ce urmeaza, parte din activitatile asociatiei noastre, pentru a demonstra faptul ca inca din 2011 am contribuit alaturi de colegii din asociatie si alaturi de colegii din UCMR,  la promovarea medierii si la castigarea demnitatii profesionale a mediatorilor.

1. Workshop-ul “MEDIEREA – INFORMARE SI APLICATIE”, care a avut loc la AUDITORIUL UNIVERSITATII ROMANO – GERMANA din Sibiu, Piata Aurel Vlaicu, nr.9,in data de  29 Mai 2012. Acest eveniment s-a bucurat de o prezenta numeroasa, de un public receptiv si pregatit, workshop-ul  fiind un imbold pentru proiectele ce au urmat.

2. CARAVANA MEDIERII, in 28 septembrie 2012. Proiectul “Caravana Medierii – Medierea Aproape de Tine!” realizat de Scoala de Formare in Mediere Mugur Mitroi (F.M.M.M.) si dezvoltat in parteneriat cu Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.), se deruleaza in toata tara pe o perioada de 24 de luni, avand drept scop promovarea medierii ca metoda alternativa de rezolvare a disputelor. Caravana consta intr-o serie evenimente lunare de informare a publicului despre mediere si avantajele ei prin distribuirea revistei “Medierea Tehnica si Arta”, precum si pliante, flyere, etc., publicul avand posibilitatea sa cunoasca personal mediatorii si sa se informeze direct despre aceasta avantajele acestei proceduri, respectiv reducerea stresului, costurilor si timpului de rezolvare a disputelor, in conditii de deplina confidentialitate pentru parti. Caravana a debutat in luna iunie 2011 in Bucuresti, bucurandu-se de un larg interes in fata participantilor, atat din partea cetatenilor, cat si a mediului de afaceri. Doua evenimente speciale au avut loc pe 24 Mai 2012, cand Caravana s-a desfasurat in Bruxelles in parteneriat cu Arthis Maison Culturelle Belgo-Roumaine, si pe 23 August 2012 in Kerkyra, Grecia in parteneriat cu The Hellenic Mediation&Arbitration Centre, in cadrul unei campanii adresate comunitatilor romane din diaspora, dar si schimbului de experienta cu organizatiile ADR locale. Anul 2013, incepe cu proiectul Caravana Medierii la Paris si Londra, ate orase importante europene urmand a se adauga pe lista caravanei.

In cadrul proiectului CARAVANA MEDIERII LA SIBIU, F.M.M.M. Romania si Uniunea Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.), in parteneriat cu Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania din Sibiu, au distribuit 500 de exemplare din revista “Medierea Tehnica si Arta” numarul 24/septembrie 2012, cu articole scrise si de mediatorii sibieni, precum si alte materiale realizate de acestia pentru informarea publicului asupra procedurii medierii. Totodata, mediatorii vor oferi publicului informatii despre noua procedura obligatorie de informare a justitiabililor cu privire la procedura medierii anterior recurgerii la instanta de judecata, conform ultimelor modificari aduse legii medierii. Rolul mediatorilor sibieni este de a informa cetatenii despre avantajele medierii, punand accentual pe latura umana, explicand concis si pe intelesul tuturor in ce constau aceste avantaje si cum pot fi folosite in avantajul lor.

3.      Luna septembrie 2012 a insemnat si deschiderea oficiala a sediului ASOCIATIEI POFESIONALE A MEDIATORILOR TRANSILVANIA SIBIU, pe strada Mitropoliei nr.28. Sediul din strada Mitropoliei nr.28, asigura serviciu de permanenta si un numar de contact non-stop 0748246397, chiar si o adresa de e-mail proprie centrumedieresibiu@gmail.com, ambele asigurand feed-back in cel mai scurt timp posibil.

4.      ASOCIATIA POFESIONALA A MEDIATORILOR TRANSILVANIA, in parteneriat cu FMMM BUCURESTI, organizeaza, la sediul din Sibiu, cursuri de FORMARE IN MEDIERE. Pentru detalii si informatii suplimentare, puteti apela la d-na TULUC ANA MARIA, responsabila cu organizarea cursurilor, la e-mail: tuluc.anamaria@yahoo.com, sau la 0748.246.397.

5.      Noiembrie 2013 ASOCIATIA POFESIONALA A MEDIATORILOR TRANSILVANIA, deschide un sediu secundar, pe strada Mitropoliei nr.5, in Sibiu. Pentru a veni in sprijinul membrilor sai, Asociatia Profesionala a Mediatorilor Transilvania ofera acestora, cu titlu gratuit, spatiu mobilat si utilat cu toate cele necesare, pentru desfasurarea activitatii de mediere.

6.      1 februarie 2013, a fost marcat prin doua evenimente speciale:

      LANSARE CARTE “MEDIEREA O PERSPECTIVA PSIHOLOGICA ASUPRA SOLUTIONARII CONFLICTELOR” –  De  Paul Randolph si Freddie Strasser

“Medierea este o carte în care „(…) accentul se pune pe aspectele psihologice esenţiale ale conflictului şi medierii, mai degrabă decât pe aspectele juridice. Toate acestea sunt de o importanţă mai mare în încercarea de a face părţile, şi într-adevăr mediatorul, să înţeleagă importanţa de a se mişca spre acea «platformă de alianţă care funcţionează», unde acordul «suficient de bun» devine fezabil”

(The Rt.Hon. Lord Slynn of Hadley).

„Cartea este ceea ce am numi un „thriller” în beletristică. (…) Autorii ne poartă cu sufletul la gură prin labirintul filozofiei, psihologiei, sociologiei conflictului, pentru ca, în final, să ne dezvăluie câteva adevăruri simple, dar fundamentale. Şi anume, conflictul este o stare naturală a omului în trecerea sa prin lume (…)”.

Anamaria Lucia Zaharia, judecător, GEMME Secţiunea Română.

Modelul „psihoterapeutic” unic de mediere predat la cursul creat de autori a câştigat o adevãratã recunoaştere şi le-a oferit o perspectivã suplimentarã asupra psihologiei conflictului, permiţându-le sã fie eficienţi în toate cazurile de soluţionare a conflictului.Cartea, traducere editată de Şcoala de Formare în Mediere FMMM.RO, este destinată profesioniştilor şi neprofesioniştilor, oamenilor de afaceri, psihoterapeuţilor, studenţilor, dar şi persoanelor „casnice” în aceeaşi măsură – de fapt tuturor acelora care sunt implicaţi sau preocupaţi în mod obişnuit de conflict şi rezolvarea lui.

  • Workshop-ul “1 FEBRUARIE 2013 – INCEPUTUL MEDIERII SIBIENE ” desfasurat  la BIBLIOTECA JUDETEANA ASTRA SIBIU, SALA CONSILIU ETAJ1, str. G. Baritiu, nr. 5 – 7, in data de 1 FEBRUARIE 2013, incepand cu ora 16:00.

OBIECTIVUL acestor evenimente este de a informa despre dispozitiile Legii nr. 115/2012 prin care procedura de informare in mediere devine obligatorie incepand cu data de 1 FEBRUARIE 2013, de a preveni eventualele sincope ce ar putea aparea, dar si de a demonstra ca, „ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR TRANSILVANIA”, poate asigura, prin membrii sai, serviciul prevazut prin dispozitiile legii citate anterior.

2015, va fi un an important pentru medierea sibiana, de aceea, „ASOCIATIA PROFESIONALA A MEDIATORILOR TRANSILVANIA SIBIU”, va oferi, in continuare, prin membrii sai, servicii de calitate, va mentine un mediu competitiv pe piata sibiana, asigurand un climat optim de dezvoltare profesionala pentru toti membrii sai, actuali si viitori, si isi va pune know-how-ul la dispozitia oamenilor care ne solicita ajutorul.

 Tuluc Ana Maria

Mediator/ Economist

Presedintele Asociatiei Profesionale a Mediatorilor Transilvania Sibiu

Vicepreședinte UCMR

Certificare The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation – Traineri: Paul Randolph, Monica Hanaway – 2012

Certificare  Federal Mediation and Conciliation Service U.S.A.- Advanced Mediation Training- 2014. 

 Initiator, coordonator, participant activ in  multiple proiecte de promovare a medierii la nivel national.