http://www.clubmediatori.ro/2013/04/01/in-momentul-in-care-unul-dintre-noi-greseste/?lang=ro

Ce pericole amenință această profesie după momentul 15 februarie și cum pot acestea să afecteze imaginea publică a mediatorilor?

Sunt depuse deja la Ministerul Justiției peste 20 de reclamații cu privire la mediatori care au solicitat bani pentru informarea prealabilă. Sunt nume în clar, iar Ministerul Justitției solicită un punct de vedere al Consilului de Mediere. Și noi, mediatorii, așteptăm această poziție a Consiliului. Legislația spune clar că informarea obligatorie despre mediere se face gratuit. În situația în care una dintre părți mă împuternicește pe mine să invit cealaltă parte la informare, atunci voi încheia un contract de pregatire a medierii și în baza acelui contract voi solicita un onorariu. În momentul în care ambele părți vin în biroul meu și fac informarea, eliberarea certificatului nu este îngradită de solicitarea unui onorariu. Sunt colegi mediatori care au solicitat acest onorariu, sunt colegi mediatori care au semnat în alb procese verbale, date apoi unor avocați și vândute pe sălile tribunalelor cu sume cuprinse între 30 și 150 de lei, astfel încât părțile unui conflict să nu mai intre în biroul mediatorului și mai sunt situații în care, umblând prin țară, putem găsi bannere cu numele unor persoane care sunt mediatori și avocați, dar care nu se află pe Tabloul mediatorilor, nu sunt autorizate. Ce se întamplă cu aceste persoane? Din câte știu, deja au fost depuse la Consiliul de Mediere mai multe sesizări și așteptăm reacția Consiliulul, având în vedere că sunt reprezentanții noști acolo și noi i-am votat pentru a ne apăra drepturile.

Ce măsuri ar putea să ia Consiliul de Mediere împotriva acestor mediatori sau a celor care pretind în mod ilegal că sunt mediatori?

În privința mediatorilor care sunt autorizați, există un regulament, care prevede foarte clar care sunt sancțiunile împotriva celor care îl încalcă. În cazul celor care pretind a fi mediatori sau care fac medieri fără să fie înregistrați la Administrația financiară, vorbim despre plângere penală. Medierea este o profesie aflată încă la început, ținând cont că această obligativitate a informarii a intrat în vigoare abia la 15 februarie 2013. În momentul în care unul dintre noi greșește, imaginea mediatorului care a făcut acest lucru se suprapune cu imaginea profesiei în general, spre deosebire de alte profesii liberale cu tradiție în România unde, atunci când un reprezentat greșește este menționat numele celui care a comis eroarea, nu numele profesiei. Avem tendința să ne facem mai mult rău decât bine, din dorința de a avea cât mai mulți clienți. Ca mediator sunt într-o relație directă cu cei care îmi sunt clienți în momentul în care închei un contract și acesta se finalizează atunci în care părțile semnează procesul verbal sau acordul de mediere. Înainte sau după această relație contractuală eu, ca mediator, nu pot face nimic altceva pentru persoanele respective. Sunt colegi care merg și își caută părțile unui conflict pe acasă. În anumite zone ale țării este un obicei ca mediatorul să meargă în persoană la instanța de judecată și să depună acordul de mediere și procesul verbal, în condițiile în care nu are nicio calitate în acel dosar. Sunt mediatori care fac și cererile de returnare a taxei de timbru pentru clienți. Trebuie să înțelegem exact care este rolul nostru. Suntem mediatori sau suntem și juriști și consilieri în aceeași speță?

Există o legătură între discuțiile care există în ultima vreme despre calitatea unor cursuri de formare a mediatorilor și nivelul de pregătire al unor mediatori care se regăsesc în situațiile menționate de dumneavoastră până acum?

Mai mulți furnizori de formare a mediatorilor au sesizat Consiliul de Mediere asupra unor anumite lucruri care ar putea fi îmbunătățite în modul de susținere a acestor cursuri. Recent a avut loc chiar o întâlnire cu furnizorii de formare la Consiliu. Din cei 19 furnizori, la această întâlnire au fost prezenți doar 7, în condițiile în care s-a discutat despre modificarea standardului de formare, astfel încât să creștem calitatea cursurile pe care le oferim. S-a discutat și despre formarea trainerilor, despre modalitatea în care aceste cursuri să fie susținute și despre o implicare mai mare a Consiliului de Mediere în supravegherea modului în care se desfășoară aceste cursuri, având în vedere că au apărut sesizări de situații în care diverse persoane au fost sunate și li s-a oferit diploma de absolvent al unui curs de formare mediatori, fără să fi participat la acest curs. Se dorește și o modificare a modului în care cursanții vor fi examinați la final de curs.

La un recent eveniment despre mediere s-a adus în discuție necesitatea introducerii unui fel de rezidențiat pentru mediatorii aflați la început de profesie. Cum apreciați ideea ca un mediator proaspăt autorizat să fie primit la un birou al unui mediator cu experiență, pentru a-și fixa mai bine noțiunile teoretice și practice dobândite în timpul cursului de formare?

Avand în vedere că noi facem deja acest lucru, intrând în co-medieri cu unii dintre foștii noști cursanți de la Human Toolkit, cred că ar fi utilă o astfel de măsură. În prezent avem însă această situație în care mediatori autorizați deja doresc să fie plătiți pentru o foaie de hârtie. Dacă s-ar implementa acest rezidențiat cred că ar fi important ca cel care poate să primească în biroul lui de mediator rezidenți să îndeplinească anumite condiții. Ca furnizor de formare pot să prezint imaginea profesiei în cursul meu, iar ceea ce prezint eu să coincidă în tocmai cu realitatea.

În timp vor rămâne în profesie doar cei care sunt pregătiți și care își doresc cu adevărat să fie mediatori?

Cu siguranță da. Medierea este o profesie liberală, iar eu, ca mediator, trebuie să fiu foarte atent la ce fac în birou, pentru că în final toate acțiunile se vor răsfrânge asupra mea. Trebuie să fiu atent la imaginea mea, la modul în care mă comport cu clienții mei sau potențialii clienți, să știu să-mi fac cunoscute serviciile și actul meu ca mediator să fie întocmai cu ce prevede codul meu deontologic. Tot ce facem de la 15 februarie până la final de iulie va avea un efect asupra intrării sau nu, de la 1 august 2013, a sancțiunii de inadmisibilitate a cererii de chemare în judecată. Ce facem acum este baza pentru viitor. Dacă muncim pentru a avea acea prevedere de la 1 august atunci trebuie să fim corecți în primul rând cu noi și apoi cu clienții noștri.

Interviu cu Dana Mardare, mediator

Un comentariu la „http://www.clubmediatori.ro/2013/04/01/in-momentul-in-care-unul-dintre-noi-greseste/?lang=ro

Comentariile sunt închise.