Congresul al VII-lea al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania “10 ani de mediere”

Intre 17-19 mai 2013, va avea loc la Sinaia al VII-lea Congres al Uniunii Centrelor de Mediere din Romania (U.C.M.R.) – federatia nationala infiintata in 2005, ce reuneste asociatii profesionale ale mediatorilor din fiecare judet al Romaniei.

La Congres sunt invitati mediatorii-membri ai U.C.M.R., detaliile privind locatia, ordinea de zi si inscrierea urmeaza a fi publicate pe www.ucmro.ro si prin newsletter-ul U.C.M.R. Pentru participare nu se percepe nicio taxa, fiind insa necesara confirmarea prealabila a inregistrarii la office@ucmro.ro.
Desfasurat sub denumirea “10 ani de mediere”, Congresul va celebra inceputurile profesiei de mediator in Romania, fondata prin proiectul initiat de Ambasada SUA, Ministerul Justitiei si Baroul Dolj. Astfel, inca din mai 2003 a fost infiintat Centrul-Pilot de Mediere din Craiova, unde au fost pregatiti primii mediatori. Incepand cu anul 2005, Centrul-pilot a derulat programul national de formare a mediatorilor cu sprijinul Centrului Cultural al Ambasadei SUA, Ministerului Justitiei si al barourilor din Romania. In acest fel, s-au infiintat centre de mediere in fiecare judet, care s-au constituit ulterior in Uniunea Centrelor de Mediere din Romania.
In prezent, Uniunea Centrelor de Mediere din Romania isi asuma rolul unui instrument de pace sociala in cadrul comunitatii.

Astfel, numeroase programe de diseminare a informatiilor din domeniu au fost dezvoltate, in scopul de a promova avantajele medierii ca o modalitate de a pune capăt conflictelor, atat pe plan national, cat si european. Evenimente speciale au avut loc in 2012-2013 in Bruxelles (Belgia), in parteneriat cu Arthis – Maison Culturelle Belgo-Roumaine, in Kerkyra (Grecia), in parteneriat cu Hellenic Mediation&Arbitration Centre si in Londra (Marea Britanie), in parteneriat cu Ambasada Romaniei si The British-Romanian Chamber of Commerce, in cadrul unei campanii adresate comunitatilor romane din diaspora, dar si schimbului de bune practici si know-how cu organizatiile ADR locale.
U.C.M.R., de asemenea, a militat pentru obtinerea recunoasterii sale ca o structura nationala relevanta a rezolvarii alternative a litigiilor. Anul 2011 a fost puntea de plecare in stabilirea de parteneriate cu Institutul Diplomatic Roman si Uniunea Camerelor Bilaterale de Comert si Industrie din Romania.
In acelasi sens, U.C.M.R. si-a propus sa sprijine pregatirea la un standard ridicat a profesionistilor din cadrul organizatiilor membre, pentru a deveni un etalon de calitate, iar profesionistii sa vada in promovarea medierii o vocatie. Astfel, mediatori din cadrul Uniunii au luat parte la cursuri de dezvoltare si au primit certificari internationale de la organizatii de renume din domeniu: The Lord Slynn of Hadley European Law Foundation de la Londra si Serviciul Federal Mediere si de Conciliere, din Washington DC, Statele Unite ale Americii.
In Romania a intrat recent in vigoare reglementarea privind informarea obligatorie cu privire la avantajele medierii in mai multe domenii, anterior recurgerii la instanta de judecata. In paralel, Parlamentul European si Comisia Europeana au adoptat mai multe instrumente legislative privind rezolvarea alternativă a disputelor in domeniul economic, business-to-business, si al protectiei consumatorului, business-to-consumer.
In acest fel, se confirma faptul ca profesia de mediator a atins un statut stabil in societatea romaneasca si reprezinta o functie sociala esentiala.
Cu stima,
Mugur Bogdan Mitroi
Presedinte U.C.M.R.